Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyesült Államok több B-2-es stratégiai bombázót irányított az Indiai-óceán Diego García nevű szigetén található támaszpontra. A deltaszárnyú "lopakodó" B2-esek az ellenséges radarok számára gyakorlatilag követhetetlenek. A nagy magasságban repülő bombázók, messze az ellenséges vonalak mögött tudnak támadásokat végrehajtani. A hadügyi szóvivő nem részletezte, hány gépet vezényeltek át az Irak ellen felsorakozott haderő támogatására. A B2-es a világ legdrágább harci repülője: egy ilyen gép 2100 millió dollárba kerül.

A bombázók mellett egy hatodik repülőgép-hordozó is a térségbe indult, az amerikai haditengerészet Irak közelében felfejlődött közel száz flottaegységéhez - jelentette be péntekre virradóra az amerikai haditengerészet. A közlemény szerint a hatodik repülőgép-hordozó - a Nimitz - hétfőn indul el öt kísérő hajóból álló raj élén a kaliforniai San Diego kikötőjéből. A Nimitz összesen 70 harci repülőgépet szállít. Két cirkáló, egy romboló, egy fregatt és egy utánpótlást szállító hajó kíséri. A hat hadihajón összesen mintegy 8000 ember teljesít szolgálatot.

A Perzsa-öbölben van már a Kitty Hawk, az Abraham Lincoln és a Constellation repülőgép-hordozó, a Földközi-tenger keleti medencéjében pedig két további repülőgép-hordozó, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman, amelyek ebből a térségből szintén csapást tudnak mérni Irakra. Az amerikai haditengerészet több mint 60 flottaegysége van jelenleg a Perzsa-öbölben - repülőgép-hordozók, cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és üzemanyag-szállítók - a Földközi-tenger keleti és középső medencéjében pedig további 34.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.rovarclub.eoldal.hu

(Bogárarcz, a szerkesztő, 2008.08.06 13:45)

Nekem már van !

www.rovarclub.eoldal.hu

(Dani, 2008.05.30 18:52)

veszek egy ilyet.XD